Biopsia prostatică

Biopsia nu se realizează imediat, mai întâi se caută cauza valorii PSA mărite!

ProstatabiopsieÎn cazul unei valori PSA mărite şi dacă se suspectează existenţa unui carcinom de prostată, următoarea etapă conform procedurii tradiţionale este cel mai frecvent biopsia, pentru că numai o probă de ţesut poate confirma sau infirma suspiciunea. Problema este că de regulă se prelevează între 10 şi 12 probe de ţesut, cu speranţa că cel puţin o probă dintre acestea provine dintr-un focar eventual suspect, respectiv malign. Acest procedeu aminteşte de ‚căutarea acului în carul cu fân'.

Situaţia este foarte nefericită pentru mulţi bărbaţi, întrucât nimănui nu-i place să fie înţepat de mai multe ori în prostată. Biopsia tradiţională cu ştanţare generează în principal rezultate pur întâmplătoare, deoarece cu ajutorul ultrasunetelor adesea nu se poate delimita cu siguranţă un focar suspect de ţesut sănătos, ceea ce este însă foarte posibil prin diagnosticarea cu RMN.

 

Punct de plecare: valoare PSA ridicată

Prostata_Biopsie-1O valoare PSA mare sau neplăceri din cauza prostatei, cum ar fi urinarea frecventă, pot fi simptome pentru un cancer de prostată. Dar şi o mărire benignă a prostatei sau o inflamare a prostatei pot constitui cauza urinărilor frecvente. Întrucât cauzele pot fi diferite, o clarificare timpurie este importantă pentru a putea realiza un tratament corect. În cele mai multe dintre cazuri, cauza modificării valorii PSA se poate identifica.

Dacă la analiza sângelui se pune în evidenţă o valoare mare a PSA, cauza ar trebui clarificată. Adesea, ca urmare a unei valori PSA mărite, se recomandă o biopsie tradiţională, pentru că în spatele măririi valorii se poate ascunde un cancer de prostată. Totuşi în majoritatea cazurilor, înainte de biopsia tradiţională prin ştanţare nu se poate stabili dacă în prostată există în mod real un focar suspect de cancer, în care este necesară o biopsie. În schimb acest lucru se poate clarifica cu RMN-ul pentru prostată, înainte de a trece la o eventuală biopsie. Numai după ce se pune în evidenţă un focar la RMN, în etapa următoare se recomandă realizarea unei biopsii prostatice ghidate RMN, în cursul căreia pot fi prelevate probe de ţesut exact din arealul a cărei natură trebuie clarificată.

Aveti

Examinarea prostatei cu RMN

În ultimii ani, diagnosticarea prin RMN a fost în măsură să facă progrese tehnice. Aceasta a reprezentat baza dezvoltării metodei noastre, a biopsiei prostatice precise, ghidate RMN.

Cauza unei valori PSA mărite, respectiv modificate poate fi diagnosticată în clinica noastră deja de la examinarea cu RMN a prostatei. Prin acest procedeu imagistic poate fi identificat focarul care trebuie supus biopsiei, altfel spus suspect. În cadrul biopsiei prostatice ulterioare ghidate RMN putem preleva cu maximă exactitate probele de ţesut din focarul respectiv, care adesea este foarte mic.

(mai multe informaţii găsiţi la RMN prostată)

Biopsie prostatică precisă, ghidată RMN, fără biopsie la întâmplare, cu ultrasunete

Prostata_biopsie-2Folosind procedeul nostru este posibilă prelevarea de probe de ţesut în mod precis dintr-un anumit focar suspect din prostată. Examinarea prostatei prin RMN este suficientă pentru a delimita focarul suspect de restul ţesutului sănătos. Aceasta înseamnă că nu trebuie să înţepăm de mai multe ori la întâmplare în prostată, ci că putem biopsia în mod precis punctul suspect. Biopsia este necesară în cazul unui cancer de prostată, întrucât o analiză de ţesut poate confirma în mod neechivoc existenţa carcinomului şi poate determina tipul şi dimensiunea tumorii.

Biopsia prostatică se face nu prin intestin, ci prin piele. De aceea nu este necesară o administrare preventivă de antibiotice. La noi prelevarea de ţesut se face întotdeauna sub ghidaj RMN, pentru ca zona suspectă să poată fi localizată cu exactitate la prelevarea probelor.

Biopsia precisă, realizată o singură dată, livrează rezultatul şi implicit diagnosticul. În funcţie de această clarificare se poate iniţia terapia corectă pentru fiecare bărbat în parte, după consultarea urologului sau a medicului de familie.

Pentru noi este important să-l integrăm în acest proces şi să putem colabora cu medicul dvs. curant. Pentru pacienţii care nu au încă medic curant, redactăm trimiteri şi îi îndrumăm către centre speciale de tratament non-chirurgical şi chirurgical.

Ce este special la această metodă de biopsie?

  • Caracteristicile metodei de biopsie prostatică practicată în clinica ALTA, în rezumat:
  • Deja dinainte de biopsie se poate clarifica dacă şi unde există un focar suspect în prostată
  • Cu ajutorul biopsiei prostatice ghidate RMN pot fi prelevate probe de ţesut exact din focarul suspect
  • Biopsia prostatică se face la noi ambulatoriu, numai cu anestezie locală şi prin piele.
  • Pentru că examinarea nu are loc rectal, pacienţii nu trebuie să ia preventiv antibiotice

1 1 1 1 1 Rating 3.16 (96 Votes)
Biopsia prostatică - 3.2 out of 5 based on 96 votes
Partnerklinik der Charite
Pathologie Partner

Locations

Bielefeld
Alfred-Bozi-Str. 3
33602 Bielefeld
Tel: +49 521 260 555 44
Fax: +49 521 260 555 14
info@alta-klinik.de

Berlin-Mitte
Reinhardtstr. 23-27
10117 Berlin
Tel: +49 30 814 501 8118
Fax: +49 30 814 501 8119
berlin@alta-klinik.de

Mo-Do. 8 - 19 Uhr
Fr. 8 - 14 Uhr

Language

Nach oben

Facebook Page: 143844562314241 Twitter: ALTA_Klinik Youtube App