Cancer de prostată

Prostata_carcinom-2_copyVă este frică de cancerul de prostată?

Cancerul de prostată este adesea cauza unei valori PSA mărite.

În cele mai multe cazuri cancerul de prostată nu este însoţit de dureri; mai ales în fază incipientă nu dă niciun fel de simptome. De aceea identificarea timpurie este atât de importantă. Cu cât este descoperit mai devreme, cu atât sunt mai mari şansele de vindecare.

Aveti

Grupele de risc

Există o seamă de riscuri care trebuie amintite în legătură cu cancerul de prostată. Simptomele joacă doar un rol secundar, întrucât în cele mai multe cazuri cancerul de prostată nu este însoţit de niciun fel de simptome clinice, mai ales în faza incipientă:

 • În principiu orice bărbat de vârstă medie poate fi afectat
 • Valoare PSA mărită sau oscilantă
 • Antecedente în familie, de ex. tatăl a avut cancer de prostată
 • Bărbaţii la care un tratament cu antibiotice nu a condus la scăderea valorii PSA
 • Prostată mărită cu sau fără dureri la golirea vezicii urinare (dureri la micţionare)
 • Dureri în zona bazinului

       Simptomele cancerului de prostată

       Prostata_carcinomCauza cancerului de prostată este încă necunoscută. Se ştie totuşi că există bărbaţi care sunt mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi de carcinom prostatic.

       În stare incipientă cancerul de prostată este însoţit foarte rar de dureri, căci apare cel mai des în zona exterioară a prostatei. Abia când cancerul este mai avansat intervin simptome perceptibile, cum sunt problemele la urinare, din cauza presiunii asupra uretrei şi a vezicii urinare.

       Cancerul de prostată şi valoarea PSA

       Prelevarea de sânge pentru determinarea valorii PSA este importantă, întrucât o valoare mărită constituie un indiciu pentru cancerul de prostată. Dacă valorile PSA găsite sunt anormale, este nevoie de o clarificare suplimentară. În acest context trebuie avută în vedere nu numai mărimea valorii determinate, ci mai ales evoluţia, dacă valoarea a fost urmărită deja într-un interval mai lung de timp.

       Examinarea prin RMN a prostatei la clinica ALTA

       Pentru a clarifica dacă există o afecţiune, realizăm o examinare a prostatei cu RMN. Cu ajutorul acestui examen putem identifica chiar şi cele mai mici focare din prostată.

       Prin această metodă se poate reprezenta mai mult decât ţesutul prostatic modificat. Pot fi determinate de asemenea dimensiunea, poziţia tumorii, o eventuală perforare a capsulei, ca şi un eventual atac asupra nodulilor limfatici şi a oaselor.

       Prin calitatea imaginii şi prin rezoluţie, mult mai bune decât la examinarea cu ultrasunete, este posibilă diagnosticarea chiar şi a celor mai mici modificări de ţesut. La examinarea RMN nu este nevoie nici de bobină rectală, nici de alt fel de intervenţie în zona rectului.

       (-> Examinarea RMN a prostatei)

       Metodele tradiţionale de examinare în cazul suspiciunii de cancer

       Nu utilizăm metodele tradiţionale ca:

       • tuşeu rectal
       • investigarea rectală cu ultrasunete sau
       • elastografie

          pentru că acestea nu pot furniza diagnostice clare, ci adesea permit numai suspiciuni în legătură cu un eventual cancer prostatic. În plus, pentru ca aceste investigaţii să fie grăitoare, în cele mai multe cazuri este nevoie de condiţii optime: tumoarea ar trebui să aibă o poziţie favorabilă, altfel spus ar trebui să se afle pe partea prostatei îndreptată spre intestine, ar trebui să fie suficient de mare, iar prostata nu trebuie să fie mărită. RMN-ul pentru prostată identifică cancerul de prostată chiar dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite.

          Cum se diagnostichează cancerul de prostată?

          Numai dacă la examinarea cu RMN se pun în evidenţă structuri histologice suspecte, este necesară prelevarea unei probe, în vederea analizării exacte a ţesutului. Cu metoda noastră de biopsie suntem în măsură să prelevăm probe de ţesut exact din arealul suspect, sub ghidaj RMN.

          (-> Biopsie prostatică)

          La anatomopatologie se analizează ţesutul. Dacă ţesutul este atacat de o tumoare malignă, analizele vor livra şi scorul Gleason. Prin acesta caracterul malign şi agresivitatea tumorii sunt împărţite în mai multe categorii, ceea ce este de mare importanţă pentru terapia ulterioară.

          Scorul Gleason

          Prin scorul Gleason se determină încadrarea histologică a tumorii prostatice. Altfel spus, se stabileşte diferenţa dintre celulele tumorale maligne şi ţesutul normal. Împărţirea se face pe o scală de la 2 la 10, 2 fiind valoarea minimă a tumorii, iar 10 descriind o tumoare agresivă, care creşte foarte repede.

          Răspândirea unei tumori

          Dacă se identifică o tumoare, pe lângă încadrarea agresivităţii (scorul Gleason) ar trebui să se clarifice suplimentar dacă este prezentă şi perforarea capsulei prostatice, cu o creştere care afectează mai multe organe, aşa-numita infiltraţie, de ex. în vezica seminală. De asemenea trebuie să se lămurească dacă a avut loc deja o răspândire în nodulii limfatici din jur.

          Datorită diagnosticării cu RMN se deschid noi posibilităţi de tratament. Întrucât acum cancerul de prostată poate fi pus în evidenţă, devin posibilele tratamentele la care se îndepărtează numai tumoarea, fără să fie nevoie de îndepărtarea prostatei în întregime. Avantajul tratamentului care permite păstrarea prostatei este acela că de regulă nu apar efecte secundare potenţiale, cum ar fi incontinenţa şi impotenţa, întrucât nu se distruge organul în întregime.

          Tratamentele cu păstrarea prostatei care s-au impus deja în practică pot fi perfecţionate cu ajutorul RMN-ului pentru prostată practicat de noi. Atunci când se ia în calcul o terapie cu păstrarea prostatei sunt totuşi decisivi următorii factori: caracterul malign, agresivitatea, extinderea şi poziţia tumorii.

          Dacă nu se tratează decât zona atacată de tumoare, ţesutul neafectat al prostatei rămâne intact. De regulă nervii şi vasele ţesutului sănătos nu sunt afectate şi, ca urmare, după un tratament care vizează numai zona cu probleme, nu intervin neplăceri ca incontinenţa şi impotenţa.

          Dacă cancerul prostatic este deja foarte avansat sau deosebit de agresiv (scor Gleason 8 sau 9), aşa încât nu mai poate fi tratat local, atunci imaginile RMN pot fi de folos pentru operaţia de prostată care urmează să aibă loc. Datorită imaginilor, medicul care operează are date exacte privind poziţia tumorii şi, atunci când îndepărtează prostata, poate încerca să nu atace nervul pe partea neafectată. După o astfel de operaţie care salvează nervul, este redus la minimum riscul dezavantajelor ca impotenţa şi incontinenţa.

          În unele cazuri trebuie îndepărtată întreaga prostată, fără a putea proteja nervii. După operaţie poate fi necesară terapia cu raze, terapia antihormonală şi chiar chemoterapia.

          În sens invers, există şi multe cazuri în care cancerul de prostată nu trebuie tratat în mod acut, ci doar pus sub observaţie permanentă. Mai multe informaţii în această privinţă găsiţi la:

          -> Monitorizare activă cancer de prostată

          1 1 1 1 1 Rating 3.38 (118 Votes)
          Cancer de prostată - 3.4 out of 5 based on 118 votes
          Partnerklinik der Charite
          Pathologie Partner

          Locations

          Bielefeld
          Alfred-Bozi-Str. 3
          33602 Bielefeld
          Tel: +49 521 260 555 44
          Fax: +49 521 260 555 14
          info@alta-klinik.de

          Berlin-Mitte
          Reinhardtstr. 23-27
          10117 Berlin
          Tel: +49 30 814 501 8118
          Fax: +49 30 814 501 8119
          berlin@alta-klinik.de

          Mo-Do. 8 - 19 Uhr
          Fr. 8 - 14 Uhr

          Language

          Sunaţi-ne sau scrieţi-ne un e-mail!


          *Informaţie solicitată


          ALTA Klinik
          Neuenkirchener Straße 97
          33332 Gütersloh
          Germania

          Nach oben

          Facebook Page: 143844562314241 Twitter: ALTA_Klinik Youtube App