Examinare preventivă în domeniul infarctului miocardic şi al accidentului vascular cerebral

Importanţa examinărilor preventive în domeniul medicinii cardio-vasculare

În statistica cauzelor de deces, în ţările vestice industrializate, pe primul loc continuă să se afle bolile sistemului cardio-vascular, deci infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Aproape jumătate dintre decese este cauzată de o boală cardio-vasculară, mai ales arterioscleroza şi afecţiunile generate de aceasta în domeniul:

 • cardiac (infarct miocardic)
 • cerebral (accident vascular cerebral)
 • urologic (tulburări ale funcţiilor rinichilor) şi
 • al arterelor picioarelor (arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare).

  Factorii de risc pentru arterioscleroză în ţările vestice

  Arterioscleroza împreună cu bolile pe care le generează s-a răspândit în ţările vestice industrializate aproape ca o epidemie. Din acest motiv factorii de risc nu trebuie subestimaţi, ignorându-i sau lăsându-i pur şi simplu netrataţi.

  Începutul şi ritmul de evoluţie a bolii la fiecare pacient în parte depind de existenţa şi de manifestarea factorilor de risc aterogeni influenţabili (aşa-numitele stimulatoare ale arteriosclerozei), cum sunt:

  • hipertensiunea arterială
  • mărirea valorilor grăsimii în sânge, de ex. colesterol mare
  • fumat
  • exces de greutate
  • diabetes mellitus
  • lipsa de mişcare
  • stres psiho-emoţional
  • factori psiho-sociali
  • creşterea nivelului de homocisteină
  • şi a factorilor de risc neinfluenţabili (mai ales vârsta şi dispoziţia genetică).

   Aveti

   În Republica Federală Germania, la bărbaţii cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani frecvenţa apariţiei unei boli coronariene a crescut cu 13 - 20%. Anual au loc cca. 300.000 infarcturi miocardice, dintre care aproape 50% se soldează cu moartea pacientului. 35% dintre pacienţi nu mai ajung la cel mai apropiat spital.

   Aceste cifre dramatice şi faptul că de regulă cardiopatia coronariană se instalează pe nesimţite subliniază importanţa identificării la timp a pacienţilor cu risc cardio-vascular ridicat şi a demarării de strategii preventive de tratament. Acţiunea medicilor trebuie să fie îndreptată în mod special spre identificarea pacienţilor cu risc asimptomatici, pentru a opri şi a împiedica progresul bolii şi o evoluţie complicată a modificărilor arteriosclerotice ale pereţilor vaselor, care se pot documenta.

   Ce este arterioscleroza (‚întărirea arterelor')?

   Prin aceasta se înţelege o îmbolnăvire sistemică, inflamatorie cronică a arterelor (vase arteriale). De regulă afectează întregul sistem al vaselor arteriale, are o evoluţie care avansează încet cu modificări degenerative ale pereţilor vaselor care se răspândesc difuz şi cu modificări productive mai bine bine circumscrise, care îngustează canalul arterial (îngroşarea şi conturul neregulat al suprafeţei pereţilor vasului, formarea de plăci).

   Începutul ca şi stadiul incipient şi mediu al bolii trec de obicei neobservate. Pacientul respectiv începe să aibă simptome şi să fie confruntat cu faptul că suferă de o boală a vaselor abia când forma de evoluţie a bolii lentă, de tip cronic, se transformă într-o complicaţie foarte acută, care vizează un organ anume şi poate pune viaţa în pericol, de ex. un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Cca. 1/3 dintre toţi pacienţii cu infarct miocardic iau contact conştient cu boala coronariană de care suferă abia în momentul intervenţiei infarctului. În acest context majoritatea obturărilor acute de vase nu apar în zona unui loc foarte îngustat al vaselor arteriale, ci pornind de la o modificare arteriosclerotică a pereţilor vasului mai degrabă nesemnificativă pentru fluxul sângelui, neînsoţită de o îngustare critică, dar cu suprafaţă instabilă şi vulnerabilă (-> ruptura de placă).

   Mai multe informaţii despre prevenţie găsiţi la:

   Partnerklinik der Charite
   Pathologie Partner

   Locations

   Bielefeld
   Alfred-Bozi-Str. 3
   33602 Bielefeld
   Tel: +49 521 260 555 44
   Fax: +49 521 260 555 14
   info@alta-klinik.de

   Berlin-Mitte
   Reinhardtstr. 23-27
   10117 Berlin
   Tel: +49 30 814 501 8118
   Fax: +49 30 814 501 8119
   berlin@alta-klinik.de

   Mo-Do. 8 - 19 Uhr
   Fr. 8 - 14 Uhr

   Language

   Sunaţi-ne sau scrieţi-ne un e-mail!


   *Informaţie solicitată


   ALTA Klinik
   Neuenkirchener Straße 97
   33332 Gütersloh
   Germania

   Nach oben

   Facebook Page: 143844562314241 Twitter: ALTA_Klinik Youtube App