Examinarea prostatei cu RMN

Examinarea prostatei de către radiolog

Prostata_carcinom-2
Prostată sănătoasă - Prostată cu carcinom
Până acum câţiva ani, în privinţa prostatei nu existau puncte de tangenţă între urolog şi radiolog. Motivul era acela că radiologul nu dispunea de procedee şi aparate suficiente pentru prostată. Acest lucru nu mai este însă de actualitate. Cu ajutorul aparatului RMN de nouă generaţie şi al unei proceduri speciale de optimizare a secvenţelor de măsurare, la clinica ALTA suntem în măsură să diagnosticăm cele mai mici modificări de ţesut, folosind RMN-ul pentru prostată. O biopsie este necesară numai atunci când RMN-ul dă ocazia să se suspicioneze un carcinom prostatic.

În domeniul diagnosticării prostatei dispunem de un know-how îndelungat. Principiul nostru este acela că punem diagnosticul, dar nu trecem imediat la tratament. Pentru un tratament ulterior eventual necesar, pentru terapie non-chirurgicală sau chiar chirurgicală, putem recomanda centre specializate cu care colaborăm în toată Germania. Dacă pacientul se află deja în tratament urologic, se va discuta cu urologul care vor fi măsurile ulterioare.

Aveti

Prostată şi valoarea PSA

Pentru mulţi bărbaţi afectaţi este de neînţeles că o singură valoare de laborator, şi anume PSA, este suficientă pentru a face necesar un control mai amănunţit al prostatei.

Prostata

Prostată

Valoarea PSA este adesea pentru pacienţi primul contact cu propria prostată. Prostata doare cu adevărat foarte rar. Mai mult de 90% dintre pacienţii noştri cu o valoare PSA crescută sau oscilantă se simt în general sănătoşi şi nu au niciun fel de dureri.

Celor mai mulţi pacienţi le vine greu să înţeleagă că trebuie lămurit ceva în legătură cu prostata, fără a avea cu adevărat simptome. O modificare a valorii PSA are în cele mai multe cazuri o cauză. Această cauză ar trebui clarificată printr-un RMN prostatic . Este ea un focar suspect? Sau, eventual, un cancer de prostată?

De o mărire a prostatei din cauza vârstei se poate plânge aproape orice bărbat trecut de 50 de ani. Dar numai o simplă mărire a prostatei este rareori cauza pentru creşterea PSA peste valoarea normală. Controalele regulate ale PSA, de ex. o dată la 3 luni, nu sunt suficiente pentru a clarifica cauza unei eventuale valori mărite. În anumite cazuri o aşteptare prea îndelungată poate avea drept efect o extindere a problemei, fără ca pacientul să o remarce. De aceea este important ca procesul de clarificare să înceapă devreme.

Biopsia nu se realizează imediat, mai întâi se caută cauza valorii PSA mărite!

(-> mai multe informaţii despre valoarea PSA)

RMN prostatic

Cu ajutorul examenului RMN pentru prostată, prostata este investigată în straturi fine. În acest fel se poate clarifica cauza pentru care valoarea PSA s-a mărit sau se măreşte permanent ori oscilează. Este vorba despre o inflamare acută sau cronică (prostatită), despre un carcinom de prostată (cancer de prostată) sau există o altă cauză?

Le putem livra bărbaţilor imediat informaţia dacă prostata este sănătoasă sau dacă se pot identifica modificări – de ex. cancer de prostată.

Dacă în prostată este prezent un focar suspect, acesta poate fi delimitat cu precizie de ţesutul sănătos, prin examinarea cu RMN. La examinarea cu RMN ţesutul sănătos este reprezentat imagistic diferit de structurile histologice bolnave, respectiv suspecte. Totuşi: dacă se suspectează existenţa unui loc care necesită clarificări la nivelul prostatei, analiza histopatologică este decisivă. Aceasta înseamnă că sunt necesare probe de ţesut din exact acest areal suspect.

Biopsia de prostată ghidată RMN

MRT

RMN

Biopsia prostatică realizată în clinica noastră nu este o biopsie schematică (realizată prin ştanţare); noi putem efectua biopsia focarului respectiv cu ajutorul biopsiei prostatice ghidate RMN, şi anume exact în punctul suspect. Importantă este bineînţeles şi observaţia că la acest tip de biopsie nu se pătrunde prin intestin, ci prin piele (şi de aceea nu este nevoie de administrarea preventivă de antibiotice).

Pentru această examinare a prostatei nu utilizăm bobină rectală (deci nu intervenim prin intestin), aşa cum se procedează în cazul altor metode. Aparatul RMN lucrează prin intermediul unui câmp magnetic, de aceea în aparat nu trebuie introduse materiale din metal (ca urmare această examinare nu este posibilă la pacienţii cu stimulator cardiac). Prin intestin (deci rectal) nu se face nimic, nici examinarea RMN, nici biopsia prostatică ghidată RMN, ceea ce înseamnă că aceste procedee nu generează neplăceri pentru bărbaţi.

(-> mai multe informaţii despre biopsia prostatică)

Biopsia prostatică nu este întotdeauna necesară

Dacă prostata nu prezintă un focar bolnav sau care să necesite clarificări, biopsia nu este necesară; este cazul inflamării cronice a prostatei (prostatită).

Partnerklinik der Charite
Pathologie Partner

Locations

Bielefeld
Alfred-Bozi-Str. 3
33602 Bielefeld
Tel: +49 521 260 555 44
Fax: +49 521 260 555 14
info@alta-klinik.de

Berlin-Mitte
Reinhardtstr. 23-27
10117 Berlin
Tel: +49 30 814 501 8118
Fax: +49 30 814 501 8119
berlin@alta-klinik.de

Mo-Do. 8 - 19 Uhr
Fr. 8 - 14 Uhr

Language

Nach oben

Facebook Page: 143844562314241 Twitter: ALTA_Klinik Youtube App