Mărirea prostatei

O mărire a prostatei din cauza vârstei sau cancer de prostată?

Prostata_normal_RODe regulă mărirea prostatei şi o valoare PSA mărită sunt pentru un bărbat semnalul că trebuie totuşi să facă un control mai amănunţit la prostată. În spatele unei măriri a prostatei combinate cu o valoare PSA crescută, adesea se poate ascunde un carcinom de prostată.

Mărirea prostatei de natură malignă

Prostata creşte adesea în volum din cauza vârstei. Mărirea se face din cauza unor noduli benigni (aşa-zisele adenoame) în centrul prostatei. O astfel de mărire nu este neapărat ceva patologic. Cu excepţia situaţiei în care între mulţii noduli din centrul prostatei se ascund şi aglomerări de ţesut de natură malignă. Acest lucru se întâmplă însă rareori. Cele mai multe carcinoame de prostată sunt situate în capsula prostatică. Prin mărirea centrului prostatei, această capsulă prostatică (aşa-zisa zonă periferică) devine din ce în ce mai subţire, respectiv mai comprimată. Atunci când avem de-a face cu o valoare PSA mărită în combinaţie cu o mărire a prostatei ar trebui să se clarifice dacă acest lucru este cauzat de cancerul de prostată. De regulă modificările de ţesut, adesea de dimensiuni foarte mici, nu pot fi puse în evidenţă la ultrasunete, altfel spus ţesutul benign nu poate fi deosebit de ţesutul malign. În schimb acest lucru este posibil cu ajutorul aparatului nostru RMN. Astfel putem identifica cele mai mici modificări de ţesut şi putem deosebi structurile histologice benigne de cele bolnave.

Mărirea prostatei de natură benignă

Prostatavergroesserung_ROMărirea prostatei de natură benignă este o boală frecventă la bărbaţii de vârstă medie. Se mai numeşte şi hiperplastie prostatică benignă (HPB). Aceşti noduli (adenoame) cresc până la diferite dimensiuni şi presează adesea asupra uretrei şi a vezicii urinare. Consecinţa este că mulţi bărbaţi resimt continuu presiunea asupra vezicii şi nevoia de a urina. Cauza nodulilor benigni, respectiv a excrescenţelor benigne ar putea fi acumularea anumitor hormoni în prostată şi scăderea testosteronului o dată cu menţinerea la acelaşi nivel al estrogenilor.

Simptomele

Prostata se măreşte destul de încet, de aceea în stadiu incipient modificarea trece de cele mai multe ori neobservată. Abia atunci când mărirea prostatei atrage după sine neplăceri, aceasta poate fi diagnosticată. În acest context, ca prim simptom se înregistrează frecvent reducerea jetului de urină şi necesitatea de a urina noaptea. Din cauza îngustării uretrei se ajunge la disfuncţii de micţiune, implicit la urinări frecvente, dar în cantităţi mici, adesea numai câteva picături. În multe cazuri, ca manifestare secundară, apare o suprasolicitare cronică a musculaturii vezicii, care în cursul timpului duce la slăbirea muşchilor.

Aveti

Diagnosticul

Până acum pentru a diagnostica o mărire de prostată se recurgea de regulă la examinarea cu ultrasunete. Cu ultrasunete se poate măsura mărimea prostatei, în majoritatea cazurilor fără însă a se putea stabili dacă există o modificare malignă a ţesutului. Întrucât această chestiune nu poate fi clarificată suficient cu ultrasunete, noi realizăm examinarea prostatei exclusiv cu aparatul RMN (numit şi tomograf cu spin nuclear). Cu ajutorul acestuia putem determina exact dimensiunea prostatei, stabili poziţia nodulilor benigni şi delimita de acestea structurile de ţesut suspecte eventual existente. Se poate evalua cu exactitate şi relaţia cu tractul urinar şi vezica urinară.

RMN şi măsurarea valorii PSA

prostata_marire-2Cu ajutorul RMN putem deosebi exact o mărire benignă de un areal de ţesut suspect de tumoare. Tehnicile de măsurare speciale pot da lămuriri asupra naturii ţesutului prostatic. Pentru aceasta se măsoară suplimentar valoarea PSA, ca şi alţi parametri ai sângelui, care pot fi importanţi pentru evaluarea prostatei. Valorile anormale din hemogramă şi imaginea rezultată la RMN, care poate pune în evidenţă o zonă suspectă, sunt decisive pentru punerea diagnosticului. Dacă se constată existenţa unui focar suspect, este necesară o probă din zona respectivă. Întrucât la noi prelevarea se face sub ghidaj RMN, putem preleva probele de ţesut exact din arealul bolnav. La noi biopsia prostatică ghidată RMN nu se face rectal (deci nu prin intestin), ci prin piele. De aceea nu trebuie luate preventiv antibiotice, întrucât nu există riscul ca bacterii intestinale să ajungă în prostată.

Mai multe informaţii găsiţi la Biopsia prostatică.

Tratamentul unei măriri benigne de prostată

Într-o primă fază tratamentul prostatei mărite se poate face în manieră tradiţională, cu medicamente. În anumite cazuri trebuie să se intervină operator, pentru că simptomele prostatei mărite afectează adesea negativ viaţa cotidiană a bărbaţilor respectivi, de ex. prin nevoia permanentă de a urina. Şi în terapia chirurgicală există metode noi, minim invazive.

Partnerklinik der Charite
Pathologie Partner

Locations

Bielefeld
Alfred-Bozi-Str. 3
33602 Bielefeld
Tel: +49 521 260 555 44
Fax: +49 521 260 555 14
info@alta-klinik.de

Berlin-Mitte
Reinhardtstr. 23-27
10117 Berlin
Tel: +49 30 814 501 8118
Fax: +49 30 814 501 8119
berlin@alta-klinik.de

Mo-Do. 8 - 19 Uhr
Fr. 8 - 14 Uhr

Language

Sunaţi-ne sau scrieţi-ne un e-mail!


*Informaţie solicitată


ALTA Klinik
Neuenkirchener Straße 97
33332 Gütersloh
Germania

Nach oben

Facebook Page: 143844562314241 Twitter: ALTA_Klinik Youtube App