Valoarea PSA


PSA-ul dvs. este mărit? - Mai întâi trebuie să demonstreze imagistic suspiciunea cancerului de prostată; numai după aceasta se realizează biopsia de precizie.

Valori PSA normale / mărite

PSA_control

Când este critică valoarea PSA?

O valoare PSA mai mică de 2 ng/ml este considerată în general ca normală şi nu necesită să fie clarificată prin analize suplimentare. Între 2 şi 4 ng/ml valoarea poate fi considerată ca necesitând un control. În anumite cazuri chiar şi o valoare PSA mai mică de 2 ng/ml trebuie clarificată. Într-un astfel de caz, de regulă controalele periodice ale valorii PSA pot da răspunsul la întrebarea dacă o valoare mai mică de 2 ng/ml trebuie clarificată, căci evoluţia PSA poate documenta eventualele aspecte suspecte. De aceea Directiva S3 recomandă efectuarea controalelor PSA începând de la vârsta de 40 de ani, pentru că simptomele sau modificările resimţite la timp pot fi importante. Determinarea PSA este foarte simplă, întrucât se face prin intermediul unei probe de sânge.

O valoare PSA mărită poate fi un indiciu că ceva nu este în regulă cu prostata. Într-un astfel de caz se recomandă stabilirea cauzei măririi valorii PSA.

Pentru a putea stabili dacă în prostată există ţesut malign, ar trebui să se apeleze la imagistică. Prin ultrasunete, în majoritatea cazurilor deosebirea unui carcinom prostatic de ţesutul sănătos nu este posibilă tehnic. Diagnosticarea radiologică poate face însă acest lucru, prin examinarea RMN a prostatei:

(-> RMN prostată)

Mulţi bărbaţi se orientează după tabelele PSA care stabilesc cât de mare trebuie să fie PSA în funcţie de vârstă. Concluzia care se desprinde din tabele, şi anume că la o vârstă mai înaintată este normal un PSA mai mare, este, din experienţa noastră, adesea inexactă. Ca punct de reper valabil indiferent de vârstă se poate folosi tabelul prezentat mai sus, cu valorile limită stabilite.

Aveti

PSA_parameter
Test valori PSA: PSA total - PSA liber - Raport PSA

Ce spune valoarea PSA? 

(PSA = Antigen Specific Prostatic)

Adesea medicul de familie sau urologul constată o valoare PSA ridicată la o analiză de rutină a sângelui. Valoarea PSA crescută dă în cele mai multe cazuri un semnal că ceva nu este în regulă cu prostata şi că trebuie clarificat. Valoarea PSA şi-a dovedit eficacitatea ca test pentru controlul prostatei. PSA înseamnă Antigen Specific Prostatic şi este constituit de celulele prostatei.

Este o proteină cu rol în lichefierea spermei. Întrucât PSA trece şi în sânge, se poate pune în evidenţă la hemogramă. Cu ajutorul valorii PSA se poate monitoriza, de exemplu, un carcinom prostatic deja diagnosticat sau chiar o prostatită (inflamarea prostatei).

În principiu determinarea valorii PSA este un test bun pentru constatarea modificărilor în prostată. Un control repetat al valorii PSA nu clarifică însă cauza pentru care valoarea este mărită.

Ce este raportul PSA?

Pe lângă PSA total, există posibilitatea de a determina raportul PSA. Acesta este raportul dintre PSA liber şi PSA total. Dacă acest raport este mai mic de 20 de procente, există suspiciune de cancer la prostată.

Cu cât raportul este mai mic, cu atât este mai mare probabilitatea să avem de-a face cu un carcinom prostatic. Dacă raportul PSA este mai mare de 20, cauza valorii mărite o reprezintă adesea afecţiuni de gravitate mică şi medie.

La ce interval trebuie controlată valoarea PSA?

De multe ori valoarea PSA este monitorizată prin controale repetate, trimestriale, la urolog, fără a cunoaşte cauza măririi. Într-un astfel de caz se supraveghează continuu 'oala sub presiune', fără a găsi motivul din cauza căruia oala ar putea “da pe dinafară”. Dacă se acţionează prea târziu, în anumite cazuri se poate ajunge la o rupere a capsulei prostatice şi – în cel mai rău caz – la o infiltrare (invazie) a altor organe.

În multe cazuri valoarea PSA poate fi şi oscilantă, adică poate fi mai scăzută la un control, pentru a creşte din nou la următorul. Cel mai important lucru pentru pacient este să afle de ce are un PSA mărit şi să stabilească dacă cauza acestuia este un focar suspect în prostată.

 
1 1 1 1 1 Rating 3.06 (1097 Votes)
Valoarea PSA - 3.1 out of 5 based on 1097 votes
Partnerklinik der Charite
Pathologie Partner

Locations

Bielefeld
Alfred-Bozi-Str. 3
33602 Bielefeld
Tel: +49 521 260 555 44
Fax: +49 521 260 555 14
info@alta-klinik.de

Berlin-Mitte
Reinhardtstr. 23-27
10117 Berlin
Tel: +49 30 814 501 8118
Fax: +49 30 814 501 8119
berlin@alta-klinik.de

Mo-Do. 8 - 19 Uhr
Fr. 8 - 14 Uhr

Language

Sunaţi-ne sau scrieţi-ne un e-mail!


*Informaţie solicitată


ALTA Klinik
Neuenkirchener Straße 97
33332 Gütersloh
Germania

Nach oben

Facebook Page: 143844562314241 Twitter: ALTA_Klinik Youtube App